środa, 22 lipca 2015

Hummus

Gęsty dip z ciecierzycy pochodzi z Libanu. Poznałam go na wycieczce do Maroka, gdzie podany był w dużej misce i skropiony olejem sezamowym. Do jego jedzenia wystarczą pokrojone kawałki pieczywa, albo poszatkowane warzywa.
Czasem kupuje gotowy hummus, ale najczęściej robię go sama. Filozofii w tym dużej nie ma, jest pełno przepisów w sieci do wypróbowania. Ważnym składnikiem obok cieciorki jest pasta z ziaren sezamowych, czyli Tahini. Ja swój hummus przyprawiam czosnkiem, sokiem z cytryny i kuminem, przez to ma bardziej orientalny smak. Co do ciecierzycy, to zazwyczaj biorę puszkę już ugotowanej albo ze 200 gram suchej, moczę ją przez całą noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (to ważne). Potem gotuję do miękkości.
Za hummusem przepadają nawet dzieciaki. Jest idealny na miły wieczór w gronie koleżanek. Wtedy zawsze robię podwójną porcję ;)

Przykładowy przepis w formie video :


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz